Chuť
Chuť je telesný zmysel, prostredníctvom ktorého niektoré živočíchy vnímajú chemické látky v rozpustenej podobe. Rozlišujeme päť základných chutí: sladkú, kyslú, horkú, slanú a umami. Analyzátorom sú chuťové bunky, ktoré vytvárajú chuťové poháriky na jazyku.
Jazyk
Jazyk je svalový orgán nachádzajúci sa v ústnej dutine, ktorý pokrýva sliznica. Slúži na príjem a spracovanie potravy, pomáha pri cicaní, príjma taktilné a termické podnety, je nosičom orgánu chuti. Na tele jazyka rozoznávame chrbát, hrot, okraj, koreň.
Sliznica jazyka
Jazyk je pokrytý viacvrstvovým dlaždicovým epitelom. V sliznici jazyka sa nachádzajú jazykové bradavky (lat. papillae linguales), ktoré pomáhajú vnímaniu chuťových a dotykových podnetov. Podľa tvaru rozoznávame bradavky:
- listovité
- nitkovité
- hubovité
- hraden
- kužeľovité